Alle nieuwsberichten

De zorg rond de bevalling, de begeleiding van jonge ouders, het vroegtijdig signaleren van mogelijke gezondheidsproblemen bij moeder en/of kind en daarop weten te handelen. De afwisseling omdat elke situatie, elk gezin en elk huis weer anders is. Het omgaan met verschillende culturen en gebruiken. Kraamzorg is nooit saai en staat nooit stil.

Waarom hou je van je beroep?

Heel veel verschillende factoren. De zorg rond de bevalling, de begeleiding van jonge ouders, het vroegtijdig signaleren van mogelijke gezondheidsproblemen bij moeder en/of kind en daarop weten te handelen. De afwisseling omdat elke situatie, elk gezin en elk huis weer anders is. Het omgaan met verschillende culturen en gebruiken. Kraamzorg is nooit saai en staat nooit stil.

Waarom heb je gekozen voor de kraamzorg?

Omdat het mijn jonge meisjes droom was.

Wat is je meest bijzondere ervaring als kraamverzorgende?

In de 31 jaar dat ik kraamverzorgende ben heb ik heel veel bijzondere dingen mee gemaakt. Ik vind het lastig om er maar één enkele uit te lichten. Eigenlijk zijn ze allemaal bijzonder! Ik was er namelijk elke keer bij, als jonge ouders in hun meest intense en waardevolste moment van hun leven zaten. En hoewel ik natuurlijk niet van elk gezin meer hun namen weet, zijn ze wel een deel van mijn leven. Net zo als ik een deel van hun leven was in die bijzondere periode.


Als ik door een dorp of stad rijd, kan ik precies aanwijzen waar ik heb gekraamd. Ik weet de gezinssamenstelling nog en of het een jongen of een meisje was. Wat mij wel een paar keer echt enorm heeft ontroerd is wanneer een kraamvrouw uitsprak dat ze zich veilig voelde bij me.


Ik was 19 en net gediplomeerd, ging naar een gezin waar een vijfde kindje geboren werd. Aan het einde van de week zei de kraamvrouw heel eerlijk "toen je binnen kwam dacht ik, hoe kan dit meisje mijn grote gezin draaiende houden. Maar wat heb je het goed gedaan!


Een andere kraamvrouw waar ik mijn zorg startten, zei bij binnen komst al metéén " Wat ben ik blij dat jij het bent, nu weet ik dat alles goed komt." Ik moet hierbij zeggen dat ik wist dat dit een pittig kraambed zou zijn ivm de medische situatie waar in de kraamvrouw verkeerde. Ze herkende mij omdat ik eerder bij haar zus had gekraamd.

Wat zou je aan je toekomstige collega willen meegeven?

Dat dit beroep het mooiste is wat er is.