Alle nieuwsberichten

Op mijn 47ste heb ik na 26 jaar in een winkel te hebben gewerkt een overstap gemaakt naar de zorg. Ikben de opleiding tot kraamverzorgende gaan volgen, waarna ik in september 2017 vol trots het Diploma en het speldje in ontvangst mocht nemen.

Waarom hou je van je beroep?

Op mijn 47ste heb ik na 26 jaar in een winkel te hebben gewerkt een overstap gemaakt naar de zorg. Ikben de opleiding tot kraamverzorgende gaan volgen, waarna ik in september 2017 vol trots het Diploma en het speldje in ontvangst mocht nemen.

Zelf heb ik 3 keer mogen genieten van een fijne kraamtijd. Ik was jong toen ik mijn kinderen kreeg en mijn zonen zijn inmiddels volwassen, maar het is altijd blijven kriebelen. Ik weet nog goed hoe het was om de eerste keer moeder worden, alles is nieuw en wat was dat fijn om iemand in huis te hebben die mij begeleide in mijn nieuwe rol. De onzekerheden wegnam, vertrouwen gaf en daarnaast een leuke kraamtijd gaf waarbij ik ondanks de gebroken nachten overdag extra kon genieten van mijn kindje en bij kon tanken omdat de kraamverzorgende de rust in huis bracht. Maar ook bij mijn 2e en 3e zoon was ik erg blij met de kraamverzorgende in huis want vaak dacht ik: hoe was het ook alweer? En ook zij brachten de nodige rust in huis. Ik wist dat er iemand goed op de gezondheid van mij en mijn kindje lette en mij daarnaast tips gaf hoe het straks verder te doen met het nieuwe kindje erbij in mijn gezin. Zoals ik al schreef, dit is mij altijd bijgebleven en dat wilde ik ook, zorgen voor een goede start en mensen een kraamtijd geven waar ze met een fijn gevoel op terug kunnen kijken. Op mijn 46ste dus de stap genomen om van mijn "jeugddroom" werkelijkheid te maken en nog geen moment spijt gehad van deze stap!

 

Waarom heb je gekozen voor de kraamzorg?

Ik hou van mijn beroep omdat ik weet hoe belangrijk deze periode in een mensenleven is. Uiteraard is de beste zorg voor moeder en kindje het allerbelangrijkste, maar ik probeer er daarnaast ook een klein feestje van te maken. Ik merk dat ouders het erg waarderen als ik andere kinderen in het gezin betrek bij het nieuwe kindje of ze even dat kleine beetje extra aandacht geef omdat mama nu even heel veel met de baby bezig is. Ik vind het vooral een dankbaar beroep. Naast een feestelijke kraamtijd kan het natuurlijk ook gebeuren dat je kraamzorg moet gaat verlenen waarbij het helaas niet goed is gegaan met de baby en moeder toch zorg nodig heeft. Je kunt ook in die periode zo belangrijk zijn in zo'n gezin. Een luisterend oor, hand op de schouder, regelen van dingen die nu eenmaal in zo'n week ook moeten gebeuren. Fijn om er ook dan voor mensen te mogen zijn.

Wat is je meest bijzondere ervaring als kraamverzorgende?

Ik ben nu 3 jaar gediplomeerd kraamverzorgende en heb al veel gezinnen mogen bijstaan. Eigenlijk kan ik niet één bijzondere ervaring speciaal benoemen. Iedere zorg is voor mij bijzonder, juist omdat het steeds weer anders is. Andere mensen, andere nationaliteiten, andere gewoontes. Als ik dan toch iets moet benoemen dan is het verlenen van assistentie bij een bevalling, een kindje geboren mogen zien worden toch wel de kers op de taart van mijn mooie beroep.

Wat zou je aan je toekomstige collega willen meegeven?

Ik werk bij een fijne organisatie die veel doet aan (bij)scholingen, deze worden allemaal keurig verzorgd. Ondanks dat het een grote organisatie is, zijn de lijntjes kort, wat ik als erg prettig ervaar. De verschillende contractmogelijkheden vind ik ook erg fijn. Ik werk op rooster, weet waar ik aan toe ben en kan goed mijn privé regelen op deze manier.