Alle nieuwsberichten

Ik hou van mijn beroep omdat het elke keer weer een verassing is wat er achter die voordeur schuilt.

Waarom hou je van je beroep?

Ik hou van mijn beroep omdat het elke keer weer een verassing is wat er achter die voordeur schuilt. Je komt heel dichtbij iemands privé leven, In veel situaties kun je echt verschil maken.

Als kraamverzorgster sta je bij het begin van nieuw leven, wat een wonder! Elke keer ben ik weer dankbaar als ik een warm, klein, zoet, ruikende, baby mag vasthouden. Ik mag ze o.a. helpen om zelfvertrouwen te krijgen bij de zorg van hun kindje en hun hierin begeleiden. Maar waarom ik vooral van mijn vak hou is omdat ik dan de warmte en liefde aan mensen kan geven die ik zo graag geef. En een verschil kan maken in hun soms hectische 1e week.

Waarom heb je gekozen voor de kraamzorg?

Vanaf de basisschool zei ik al "later word ik kraamverzorgster". Bij de geboorte van mijn jongere zus en broer was mijn tante de kraamverzorgster. Zij heeft mij toen al overtuigd dat hier mijn toekomst lag. In groep 8 heb ik daarom mijn spreekbeurt gegeven over de kraamzorg.

De reden dat ik voor de kraamzorg heb gekozen is om ouders te begeleiden in het leren van de verzorging van hun kindje, en om de ouders in de watten te leggen en te verzorgen. Maar ook als ouders alleen thuis komen omdat hun kindje nog in het ziekenhuis ligt, of als er geen roze/blauwe slingers opgehangen kunnen worden. Dan kan je echt verschil maken door de ouders te helpen en ritme te geven en soms juist die kleine extraatjes te geven, die ze op zulke momenten zo hard nodig hebben.

Wat is je meest bijzondere ervaring als kraamverzorgende?

Ik heb veel bijzondere ervaringen, zoveel verschillende bevallingen, kraamgezinnen.
Want elk gezin is weer opnieuw een bijzondere ervaring.
Maar de meest bijzondere ervaring die ik heb meegemaakt was als volgt:

De kraamvrouw had in het verleden een borstamputatie ondergaan met behoud van tepels en tepelhof. Hierdoor waren we in de veronderstelling dat zij geen borstvoeding meer zou kunnen geven.

Toch had de kraamvrouw de wens om de kleine jongen regelmatig aan te leggen om de zuigbehoefte te bevredigen, en omdat ze het een fijn idee vond om de kleine jongen zo te kunnen troosten. Na een paar dagen hoorde we de kleine man soms een klein slokje nemen en de hoeveelheid aan slokjes werden steeds groter! Het kleine kereltje kreeg gewoon moedermelk binnen!

Wat bijzonder dat dit gewoon kan! Samen met behulp van een lactatiekundige hebben we de juiste uitleg kunnen geven en haar kunnen helpen en begeleiden bij het leren aanleggen en afstemmen van 1 voeding met borstvoeding en de andere voedingen met kunstvoeding. Hoe mooi is het om hierin zo een verschil te kunnen maken. Iets wat de kraamvrouw en ik nooit hadden verwacht! Het was een extra droom die uit kwam.

Wat zou je aan je toekomstige collega willen meegeven?

Ik hoop dat je net als mij ook zo mag genieten van al het moois wat je meemaakt in de gezinnen. Geniet van alle kleine dingen, wees vooral dankbaar dat je zo dichtbij een gezinnetje mag zijn en dat je ze mag helpen.