Alle nieuwsberichten

Geboortes zijn heel bijzonder en om hierbij aanwezig te mogen zijn voelt iedere keer weer als een hele eer. De eerste keer dat een baby goed aan de borst drinkt, dankzij mijn hulp, geeft mij veel voldoening.

Waarom hou je van je beroep?

Geboortes zijn heel bijzonder en om hierbij aanwezig te mogen zijn voelt iedere keer weer als een hele eer. De eerste keer dat een baby goed aan de borst drinkt, dankzij mijn hulp, geeft mij veel voldoening. Je mag zelfs soms de navelstring doorknippen! Super bijzonder. Maar waar ik het meest van hou is de ontwikkeling van het jonge gezin te mogen begeleiden tijdens de eerste week. De pure liefde die zij uitstralen maar ook de intieme momenten waarvan je snel even een foto voor ze maakt. Er is natuurlijk niet altijd een roze wolk, maar dat je dan juist veel kan betekenen voor het gezin is gewoon prachtig. Daarbij komt soms mijn kennis en ervaring als verzorgende goed van pas. Wat is het mooi om een week af te sluiten met een trots, zelfstandig gezin, dat je uitzwaait met je grote bos bloemen van dankbaarheid in je handen.

Waarom heb je gekozen voor de kraamzorg?

Ik werk al 16 jaar in de gehandicaptenzorg, afgelopen jaar was ik klaar voor een nieuwe uitdaging. Omdat ik het type vriendin ben dat op kraamvisite gaat en alles wil weten, tot het aantal hechtingen aan toe, bedacht ik mij dat ik er mijn werk van zou kunnen maken. Toen ik mijn omgeving vertelde dat ik er over na dacht om kraamverzorgende te worden reageerde iedereen heel positief. Het zou perfect bij mij passen! En gelukkig is dat ook zo, ik heb nog nooit zoveel werkplezier en voldoening gehad als nu.

Wat is je meest bijzondere ervaring als kraamverzorgende?

Dit is een moeilijke vraag want het zijn er teveel om op te noemen. Ik denk dat mijn allereerste gezin dat ik zelfstandig verzorgde het wint. Ze hadden een moeilijke start, halverwege de week moest de kraamvrouw met spoed met de ambulance naar het ziekenhuis. Haar kindje kon niet met haar mee. De blik in haar ogen toen ze mij aankijk zie ik nog steeds voor me. ‘Ik vertrouw jou en alleen jou met mijn kind, mijn wondertje van nog geen 2500g’, dat zal ik nooit vergeten. Toen ze thuis kwam van het ziekenhuis ging ik ‘s avonds nog even langs en kon ik gelukkig de week goed afronden.

Wat zou je aan je toekomstige collega willen meegeven?

Het is het mooiste beroep dat je echt met liefde en passie doet. Het kan intens zijn en niet altijd makkelijk, gun jezelf ook de ruimte om te wennen aan een nieuwe manier van werken. Durf soms ook ‘nee’ te zeggen tegen de planning!
Als je kleine kinderen hebt, ik heb er twee, jonger dan vijf, dan heb je een partner met veel begrip en een flexibele opvang nodig. De werk/privé conflicten, zeker tijdens de opleiding kunnen pittig zijn maar niet onmogelijk. Eenmaal er doorheen kan een goed rooster veel rust beiden, de planning denkt graag met je mee.

Ik vind het fijn om voor zo een grote stevige organisatie te werken, ze zorgen goed voor hun personeel. Je werkt zelfstandig maar je hebt een groot en steunend team om je heen. Je zegt met zekerheid tegen een gezin: ‘Mijn collega komt morgen, ik ken haar niet persoonlijk, maar zij is een aardige en vakkundige collega.’