Alle nieuwsberichten

Er is niet 1 ding te noemen waarom ik zo van mijn mooie beroep houdt. Het is een combinatie van heleboel factoren. Het complete plaatje wat in ieder gezin weer zo anders is. 

 

Waarom hou je van je beroep?

Er is niet 1 ding te noemen waarom ik zo van mijn mooie beroep houdt. Het is een combinatie van heleboel factoren. Het complete plaatje wat in ieder gezin weer zo anders is. Steeds weer vraagt om een andere manier van zorgen. Het is geen enkele keer saai. In grote lijnen ben ik er voor de ondersteuning en voorlichting. Maar ook observatie van moeders welzijn, welzijn van de baby, gedrag, lichamelijke uitingen zijn zo interessant en het geeft zo'n kick als je met alle ervaring door de jaren heen iets weet te bereiken. je bent als kraamverzorgster zo'n grote aanvulling, je bent aanwezig in een gezin maar probeert zo onzichtbaar mogelijk te zijn. Zorg daar waar het nodig is.. en uiteindelijk een fijne kraamtijd, een positieve ervaring voor de ouders is alles waar het om draait. Daar wordt ik gelukkig van.

Waarom heb je gekozen voor de kraamzorg?

Het zit in m'n bloed zeg ik weleens. Mijn oma was wilde baakster (kraamde in het dorp) Mijn twee tantes waren heel lang kraamverzorgende en mijn nicht ook. Baby's zijn heel niet alleen schattig en klein, de zorg rondom geboorte en kraamtijd is zo wonderlijk en mooi. Het blijft mij fascineren.

Wat is je meest bijzondere ervaring als kraamverzorgende?

in 14 jaar heb ik 10 tallen bijzondere ervaringen... Maar om een voorbeeld te noemen : een kraamvrouw die vooraf zo goed als gekozen had voor kunstvoeding en uiteindelijk de kraamtijd afsluiten met een succesvolle borstvoeding en een stralende moeder zien uitzwaaien. of een kraamvrouw die heel gesloten is, die zich niet zomaar aan vreemde zich open stelt, haar de vertrouwen geven en haar hart volledig bij je kan uitstorten. ook de ergste senario's zoals kramen bij een overleden kindje, wat ontzettende grote waarde kraamzorg voor dit gezin heeft gehad. Daar mag ik allemaal mijn steentje in bijdrage.

Wat zou je aan je toekomstige collega willen meegeven?

Luister vooral naar de gezinnen, stel de juiste vragen en geef ze een gevoel van veiligheid en zekerheid.
Benoem de dingen die goed gaan, maar wees vooral ook eerlijk! Draai er niet om heen als het even tegen zit.
Rust regelmaat en reinheid zijn hele goede uitgangspunten. De kraamweek moet een feestje zijn, maar met pijnlijke hechtingen, tepelkloven, en darmkrampjes klinkt het niet echt als een feestje.. Daar kun jij een behoorlijke fijne bijdrage aanleveren en kunnen de nieuwe ouders toch van jou, je aanwezigheid, tips en adviezen genieten en bovenal een fijne start met hun nieuwe kindje ervaren.

 

Behandel de mensen zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Vraag naar hun verwachtingen en wensen. Wees eerlijk en bereid ze voor en zorg dat ze weten waar ze aan toe zijn. Heb zelfkennis, wees bewust van hoe je overkom . laat je uitgangspunt "een fijne kraamtijd" zijn. Zorg er voor dat ze je uitzwaaien ipv wegkijken maar bewaak vooral je eigen grenzen.